';
LANDSKABSHAVEN

For healing og wellness

Landskabshaven udspringer fra den japanske havekunst. I Danmark forbinder vi ofte den japanske have med pagoder, bambus og stenlygter. Men den japanske have er noget mere end det.

Japansk havekunst er en århundrede gammel kunstart i at genskabe naturen i kontrolleret form på et begrænset område. Det er en række teknikker og metoder, der er udviklet og forfinet til at genskabe følelsen af den vilde natur og manipulere sindet til at iagttage og opfatte naturen med alle sanser for at give ro og afslapning.

Landskabshaven, den naturlige have, afspejler den omkringliggende naturs skønhed og mystik. Det er en kunstform, som kan sammenlignes med et landskabsmaleri i 3D, hvor alle elementer i haven placeres perfekt i forhold til hinanden og den måde, som den menneskelige psyke læser og opfatter naturen. Med enkle midler skaber man følelsen af at betragte eller træde ind i et landskab. På den måde genskabes oaser af naturen. Haven kommer til at hænge sammen og se naturlig ud.

Natursten og træer er de foretrukne materialer i landskabshaven. Ud over at skabe naturskønne effekter har sten og træer også specifikke, sensoriske kvaliteter, så som farve og lys, lyd, form, duft og rytme (stenenes særlige kvalitet). Stauder og bunddækker giver det sidste pift, der bidrager til atmosfæren. Landskabshaven inddrager alle sanser.

Landskabshaven kan være stor eller lille, med en høj eller lav grad af vedligehold. Det kan være hele haven eller en del af den, og der kan være indlagt et vandelement, hvis man ønsker det. Det kan være et stiliseret landskab foran eller i forbindelse med en virksomhed, et gravsted eller en zen-have med henblik på aktiv meditation, eller simpelthen en naturalistisk have til healing og wellness.

I vores travle hverdag har vi brug for oaser til afslapning og til at lade op. Mennesket har altid været tæt forbundet med naturen. Specielt dét at være i skoven eller blive eksponeret for skovelementer (duften af træ, lyden af rindende vand, et billede af skov) er dokumenteret at påvirke menneskers sundhed og trivsel positivt, både fysisk og psykisk. Den positive påvirkning gør sig især gældende hos mennesker i bymiljøer.
Landskabshaver kan skabes i alle typer af haver. Design og anlæg af en personlig landskabshave er en meget intuitiv proces, hvor jeg arbejder med de muligheder, netop din have byder på. Jeg lytter meget til dig, der skal bruge haven – hvad der taler til dit hjerte, og skaber ro og glæde hos dig.

Kontakt mig for at høre mere og få inspiration til din have.